Doprava Doprava ZDARMA na objednávky nad 499 Kč 🇨🇿

Je váš obličej růžovější než kdy dřív? Možná vás to do značné míry vykolejí a sníží sebevědomí, čemuž se nelze divit. Je to kožní nedokonalost jako každá jiná, jen v tomto případě si dejte pozor na jedno – může se jednat o zdravotní problém zvaný rosacea neboli růžovka.  

Co je to rosacea 

Rosacea není onemocnění, se kterým bychom se dnes setkávali velmi zřídka. Naopak patří ke stále častějším nemocem, které se vyskytují především na obličeji. Zánětlivá kožní choroba však může doputovat i na jiné části těla a objevit se nutně nemusí jen růžovými tvářemi, ale projevit se může i skrze podráždění očí. Alarmující by měly být především trvale rozšířené krevní cévy.  

Podle posledních statistik se rosacea objevuje u zhruba dvaceti procent populace. Nejvíce postiženy jsou ženy mezi třiceti až šedesáti lety. Ovšem příznaky se mohou projevit u mladších jedinců, není to výjimkou. 

Zajímavost: Nedávné průzkumy ukázaly, že častěji se onemocnění vyskytuje u lidí se světlejší pletí a modrýma očima. Samozřejmě se na výskytu může podílet i genetika. 

Rosacea – příznaky 

Stejně jako jiné nemoci, i rosacea má své příznaky a ostatně i svou léčbu, ale o ní za chvíli. Mezi typické signály poukazující na to, že trpíte tímto kožním onemocněním, patří pálení a bolestivé projevy na pokožce, také nepříjemné svědění či psychická stránka, která chřadne. Bohužel nemluvíme jen o nemoci, která by postihla jen tvář. Lékaři o ní velmi často mluví jako o chorobě, která zasahuje i duši člověka.  

Jak již bylo zmíněno, může se totiž dotknout lidské psychiky. Ta může následně velmi negativně ovlivnit mezilidské vztahy či způsobit horší, psychické scénáře. 

Pokud bychom však měli zůstat pouze u typické alarmu začervenání, zrůžoví vám především brada, nos, tváře a také čelo. Krevní cévy jsou viditelné, dochází také ke vzniku pupínků nebo zanícených hrbolků. U zhruba padesáti procent pacientů jsou postiženy i oči, které jsou velmi podrážděné, dokonce až krví podlité.  

Rosacea – příčiny 

Postihla rosacea nos nebo bradu? Možná se ptáte, jak je to vlastně možné. Ano, genetika může mít slovo, ale také může být na vině porucha imunitního systému. Lékaři nyní nevědí, co přesně stojí za vznikem onemocnění, ale ke zmiňovanému špatně fungujícímu imunitnímu systému se velmi přiklání. Zejména pokud jste v poslední době prodělali zánět, odtud nově vzniklý problém může pramenit. 

Na vznik růžovky může mít vliv i nadměrný pobyt na sluníčku či nadměrné vystavování se ultrafialovému záření. Mezi spouštěče dále patří: 

  • počasí a extrémní teploty, 
  • stres, 
  • strava a konzumované nápoje, 
  • celkový zdravotní stav, 
  • kosmetika. 

Rosacea – léčba 

I když se nabízí nejrůznější krémy na rosaceu, vždy navštivte nejdříve dermatologa, který alespoň určí, v jakém stádiu onemocnění je. Je důležité kožní problém podchytit co nejdříve, aby byla nastolena co nejdříve správná léčba. Existují účinné léky, ale stejně dobře pomáhá i LED světelná maska, která dokáže pomocí svých režimů nejen tlumit bolest, ale i celkově mírnit výraznost onemocnění.  

Na stavu vaší pokožky během onemocnění má vliv také každodenní péče. Do své denní rutiny kromě LED masky zařaďte rozhodně také řádné čištění pleti. Dbejte, abyste používali pouze šetrné čistící prostředky, které pleti dodají živiny a potřebnou hydrataci čil i nebudou působit přesně opačně (pozor hlavně na kosmetiku s obsahem alkoholu, která má pleť tendenci vysušovat). Existují také speciální tónovací krémy na začervenání, ale je nutné hledat takový, který vaší pleti nakonec sedne. SPF ochrana je každodenní samozřejmostí. 

Vyberte měnu