Doprava Doprava ZDARMA na objednávky nad 499 Kč 🇨🇿

Kryoterapie si od dob objevování a experimentování prošla úžasným vývojem. Naštěstí pro nás šel správným směrem a dnes máme možnost vyzkoušet si tuto léčebnou metodu i v pohodlí domova. Co budeme potřebovat pro lokální kryoterapii, jaké jsou její výhody a jak si ji můžeme dopřát doma?

Jaké pomůcky se používají pro lokální kryoterapii?

Nejprve si řekneme, čím se kryoterapie provádí. Pokud začnete vyhledávat pomůcky pro lokální kryoterapii, natrefíte na různé produkty, od speciálních přístrojů přes skleněné či plastové předměty různých tvarů až po ty nejkvalitnější – z chirurgické oceli.

Z hlediska efektivity, cenové dostupnosti a bezpečnosti se zaměříme právě na chirurgickou ocel. Konkrétně na kryo koule z chirurgické oceli. Tento materiál bychom chtěli zvlášť vyzvednout, protože:

  • je odolný
  • má dlouhou životnost
  • snadno se čistí a udržuje
  • je zdravotně nezávadný
  • nehrozí riziko rozbití či jiného poškození
  • má vyšší efektivitu chlazení

Co se děje s naším tělem během lokální kryoterapie?

Nyní si stručně popíšeme, jaké fyziologické procesy probíhají v našem těle během aplikace kryo koulí, abychom pochopili účinky lokální kryoterapie.

Stahování a roztahování cév

Vlivem velmi nízkých teplot z kryo koulí dochází k rychlým kontrakcím cév, které se stáhnou a omezí přítok krve do tkání. Poté, co na ně přestane působit chlad, začnou expanzivně reagovat a roztahovat se.

Uvolňování endorfinů

Během kryoterapie se tělo brání extrémně nízkým teplotám, a to tím, že začne uvolňovat chemické látky včetně endorfinů.

Znecitlivění nervových zakončení a zpomalení buněčného metabolismu

Kryo koule, které působí na konkrétní část těla, tlumí vodivost nervových vláken. Také zpomalují buněčný metabolismus. To je podobné jako při stahování cév. Stejně jako cévy, i buněčný metabolismus se následně „nastartuje“ a zlepší se jeho funkce.

Jaký vliv mají tyto procesy?

Stahování a roztahování cév – tento proces zlepšuje cirkulaci krve, podporuje hojení a regeneraci tkání, pomáhá při distribuci živin a může redukovat otoky a zánět.

Uvolňování endorfinů – jak už víme, endorfiny přispívají k celkové psychické pohodě a stojí za zlepšením nálady.

Znecitlivění nervových zakončení a zpomalení buněčného metabolismu – tlumení vodivosti nervových vláken a střídání chladu s ohříváním za účelem podpory buněčného metabolismu působí analgeticky a antiflogisticky. Lidsky řečeno – zmírňuje bolest a zánět.

Všechny tyto účinky mají mimořádně pozitivní vliv na pokožku a na to, jak vypadá. Ať už máte problémy s vráskami, akné, oteklými víčky nebo dokonce bolestmi hlavy, lokální kryoterapie za pomoci vhodných nástrojů – v tomto případě kryo koulí – může být jejich efektivním řešením.

Jak na to?

Kryoterapie pomocí kryo koulí probíhá poměrně jednoduše. Vložíte je do chladničky, nebo ještě lépe – do mrazničky na 30 minut a poté jsou připraveny k použití. Nezapomeňte si nejprve důkladně vyčistit pleť. Potom jemně rolujte koulemi od středu obličeje směrem k jejím okrajům. Směr, jakým rolujete, je důležitý zejména tehdy, potřebujete-li redukovat otoky.

Lokální kryoterapie nejen na pleť

Samozřejmě, kryo koule mají velmi pozitivní účinky na pleť, ale vyplatí se mít je po ruce i v jiných případech. Využijete je například po sportovním výkonu, kdy potřebujete zmírnit svalovou únavu. Při bolestech kloubů, ať už v důsledku onemocnění nebo poranění, mohou být kryo koule neocenitelnou součástí výbavy domácí lékárničky. O využívání lokální kryoterapie se však vždy poraďte s lékařem, který vám pomůže se správným postupem.

Vyberte měnu